Mivel támogatja az Állam a leendő nyugdíjunkat?

10-20 év múlva állami nyugdíj csak a túlélésre lesz elég! Aki csak az Államtól várja a boldog nyugdíjas éveket, az pofára esik! Nincs mit tenni, a nyugdíj jelentős részét magunknak kell megteremteni! És ezt az Állam is tudja! Ezért szorgalmazza a nyugdíj célú öngondoskodást, melyet 20%-kal támogat.

Aki csak az Államtól várja a boldog nyugdíjas éveket, az pofára esik! Nincs mit tenni, a nyugdíj jelentős részét magunknak kell megteremteni!

Állam is tisztában van ezzel. A kötelező befizetésekből felépített, befektetésen alapuló magánnyugdíj rendszert gyakorlatilag megszüntették. Ezért más módon járul hozzá a leendő nyugdíjunkhoz ravasz, de támogatható módon. Ösztönzi a saját, nyugdíj célú megtakarítást, adójóváírás formájában. Pontosabban a befizetendő adónkból visszaad és 20%-át fizeti a megtakarításunknak.

Három termékkör van, melyet állami támogatás ösztönöz:

1. Önkéntes nyugdíjpénztár

Régóta működő lehetőség, de számuk visszaesett a kötelező magánnyugdíjpénztárak bevonása után. Kitűnő nyugdíjképző program, főleg ha a már megvan.

Népszerű cafetéra-elemként. A munkáltató kedvezményes juttatásként adja. (a cég 34% járulékot fizet utána). Ebben az esetben magánszemélyként nincs szja kedvezmény! De ha ad ilyet a munkáltató, akkor azt el kell fogadni!

Közepes költségű, rugalmatlan megtakarítás, kötött befektetési lehetőséggel. Nincs lehetőség a befektetési alapok között válogatni és váltani. Legjobb esetben kockázat-hozam szerinti besorolású csomagok választhatóak, például konzervatív, kiegyensúlyozott, dinamikus. Ha valaki nem akar foglalkozni a befektetéssel, akkor ez még előny is lehet.

A pénztárba bármikor lehet fizetni, nincs kötelező befizetés. A hozam 10 év után kivehető. Ezek a szempontok egy, a nyugdíjas jövőnket megalapozó megtakarítás esetén inkább hátrány!

Az állami támogatás: 20%, max:  120.000 Ft   (csak adózott jövedelemből, magánszemélyként befizetett díjakra).


2. Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Néhány éve jelent meg, hamar közkedvelt lett nyugdíjhoz közel állók körében. Egy NYESZ számlát valamelyik bankban lehet nyitni, amelyre be lehet fizetni a megtakarításokat. A különböző bankok kínálatai változatosak, sokszor feltételekhez kötöttek, ezért érdemes alaposan körül nézni! Szélesebb befektetési alapválaszték jellemzi, de ezek köre szintén bankfüggő.

Kis költségű befektetés, de portfólió-kezelést igényel. Szintén a pénztárba bármikor lehet fizetni, nincs kötelező befizetés. A hozam itt is 10 év után kivehető.

Főleg a nyugdíjhoz közel állóknak megfelelő, akiknek már nincs 8-10 évük a gyűjtögetésre. Egyszeri, nagyobb (milliós) befizetések esetén jól alkalmazható. Kis összegű (néhány 10 ezer Ft), rendszeres havi befizetéssel, hosszabb távú (10-20 év) gyűjtögetésre nem alkalmas.

Az állami támogatás:  20%, max:  100.000 Ft


3. ÚJDONSÁG! A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíj hosszútávú gyűjtögetéshez, felépítéséhez hiányzott a megfelelő megoldás. Ez 2014 évtől már elérhető! 55 év alattiaknak (legfrissebb: 59 év), a legjobb megoldás. Kis összegekből, akár 10.000 Ft havi befizetéssel megalapozható a nyugati színvonalú nyugdíjas élet.

Igaz, hogy a legmagasabb költségű megoldás a három közül. De kihasználja a világon a legjobban elterjedt hosszú távú befektetés, az életbiztosítás mindennemű előnyét is. Néhány ezek közül:

 • Biztonságos – Nagy biztosítók háttere, viszontbiztosítás. csőd esetén is kifizetik.
 • Nem lenyúlható – Nem inkasszálható, perbe nem bevonható. Még az Állam sem teheti rá a kezét!
 • Magas hozam – A hosszabb futamidő miatt a kockázatosabb, de nagyobb hozamú részvényalapok is alkalmazhatóak. Az elérhető alapoknak széles a köre (regionális, menedzselt, technológiai, stb.). Magas hozamú, speciális, díjnyertes alapok is elérhetőek, melyek bármikor elektronikusan változtathatóak.
 • Bónusz jóváírások – A jobb megoldások hűségbónusszal jutalmaznak, mely akár az évi befizetés 20%-a is lehet.
 • Rugalmas – Rendszeres befizetés növelése-csökkentése, szüneteltetés. Eseti díj befizetés, mely kivehető, későbbi díjra felhasználható.
 • Fegyelmezett nyugdíjképző –  Díjfizetésre ösztönöz! Ezt lehet, hogy néhányan hátránynak veszik, de ez mindenkinek a saját jövőjéről, nyugdíjáról szól!
 • Biztosítási szolgáltatások – Ha igény van rá! A haláleset alap, de lehet egyéb (baleset, rokkantság, egészség, stb.) biztosítást hozzáilleszteni.
 • Irányított örökösödés – Halál esetén a befektetés automatikusan a kedvezményezetté lesz, az örökösödési eljárásba nem vonják be! Tehát a pénz nem veszik el elhalálozás esetén sem, ahhoz kerül, akihez szeretnénk, hogy kerüljön!
 • És még jó néhány előny …

Az állami támogatás: 20%, max:  130.000 Ft  (csak magánszemélyként)


Összefoglaló:

 1. Magánnyugdíj pénztár – céges juttatás, egyéni kiegészítés  (max. kedvezmény: 120 eFt)
 2. NYESZ számla – Nyugdíjhoz közel állóknak, nagyobb összegű befizetések (max. kedv.: 100 eFt)
 3. Nyugdíjbiztosítás – Kis összegű, rendszeres, hosszútávú (15-30 év) nyugdíjprogram (max. kedv.: 130 eFt)

Mindhárom termékkörre vonatkozik! Ha 65 éves kora előtt felveszi a pénzt, akkor a 20% állami támogatás részt büntetőkamattal együtt vissza kell fizetni!

De ki akarja a békés, nyugodt, pénzügyileg stabil nyugdíjas éveit tönkre tenni!!!

Neked van már valamelyik nyugdíj programod? Ha nincs, akkor miért is nincs? Kérjen egy személyes tájékoztatóra időpontot!


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..