Mivel támogatja az Állam a leendő nyugdíjunkat?

10-20 év múlva állami nyugdíj csak a túlélésre lesz elég! Aki csak az Államtól várja a boldog nyugdíjas éveket, az pofára esik! Nincs mit tenni, a nyugdíj jelentős részét magunknak kell megteremteni! És ezt az Állam is tudja! Ezért szorgalmazza a nyugdíj célú öngondoskodást, melyet 20%-kal támogat.

Aki csak az Államtól várja a boldog nyugdíjas éveket, az pofára esik! Nincs mit tenni, a nyugdíj jelentős részét magunknak kell megteremteni!

Állam is tisztában van ezzel. A kötelező befizetésekből felépített, befektetésen alapuló magánnyugdíj rendszert gyakorlatilag megszüntették. Ezért más módon járul hozzá a leendő nyugdíjunkhoz ravasz, de támogatható módon. Ösztönzi a saját, nyugdíj célú megtakarítást, adójóváírás formájában. Pontosabban a befizetendő adónkból visszaad és 20%-át fizeti a megtakarításunknak.

Három termékkör van, melyet állami támogatás ösztönöz:

1. Önkéntes nyugdíjpénztár

Régóta működő lehetőség, de számuk visszaesett a kötelező magánnyugdíjpénztárak bevonása után. Kitűnő nyugdíjképző program, főleg ha a már megvan.

Népszerű cafetéra-elemként. A munkáltató kedvezményes juttatásként adja. (a cég 34% járulékot fizet utána). Ebben az esetben magánszemélyként nincs szja kedvezmény! De ha ad ilyet a munkáltató, akkor azt el kell fogadni!

Közepes költségű, rugalmatlan megtakarítás, kötött befektetési lehetőséggel. Nincs lehetőség a befektetési alapok között válogatni és váltani. Legjobb esetben kockázat-hozam szerinti besorolású csomagok választhatóak, például konzervatív, kiegyensúlyozott, dinamikus. Ha valaki nem akar foglalkozni a befektetéssel, akkor ez még előny is lehet.

A pénztárba bármikor lehet fizetni, nincs kötelező befizetés. A hozam 10 év után kivehető. Ezek a szempontok egy, a nyugdíjas jövőnket megalapozó megtakarítás esetén inkább hátrány!

Az állami támogatás: 20%, max:  120.000 Ft   (csak adózott jövedelemből, magánszemélyként befizetett díjakra).


2. Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Néhány éve jelent meg, hamar közkedvelt lett nyugdíjhoz közel állók körében. Egy NYESZ számlát valamelyik bankban lehet nyitni, amelyre be lehet fizetni a megtakarításokat. A különböző bankok kínálatai változatosak, sokszor feltételekhez kötöttek, ezért érdemes alaposan körül nézni! Szélesebb befektetési alapválaszték jellemzi, de ezek köre szintén bankfüggő.

Kis költségű befektetés, de portfólió-kezelést igényel. Szintén a pénztárba bármikor lehet fizetni, nincs kötelező befizetés. A hozam itt is 10 év után kivehető.

Főleg a nyugdíjhoz közel állóknak megfelelő, akiknek már nincs 8-10 évük a gyűjtögetésre. Egyszeri, nagyobb (milliós) befizetések esetén jól alkalmazható. Kis összegű (néhány 10 ezer Ft), rendszeres havi befizetéssel, hosszabb távú (10-20 év) gyűjtögetésre nem alkalmas.

Az állami támogatás:  20%, max:  100.000 Ft


3. ÚJDONSÁG! A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíj hosszútávú gyűjtögetéshez, felépítéséhez hiányzott a megfelelő megoldás. Ez 2014 évtől már elérhető! 55 év alattiaknak (legfrissebb: 59 év), a legjobb megoldás. Kis összegekből, akár 10.000 Ft havi befizetéssel megalapozható a nyugati színvonalú nyugdíjas élet.

Igaz, hogy a legmagasabb költségű megoldás a három közül. De kihasználja a világon a legjobban elterjedt hosszú távú befektetés, az életbiztosítás mindennemű előnyét is. Néhány ezek közül:

  • Biztonságos – Nagy biztosítók háttere, viszontbiztosítás. csőd esetén is kifizetik.
  • Nem lenyúlható – Nem inkasszálható, perbe nem bevonható. Még az Állam sem teheti rá a kezét!
  • Magas hozam – A hosszabb futamidő miatt a kockázatosabb, de nagyobb hozamú részvényalapok is alkalmazhatóak. Az elérhető alapoknak széles a köre (regionális, menedzselt, technológiai, stb.). Magas hozamú, speciális, díjnyertes alapok is elérhetőek, melyek bármikor elektronikusan változtathatóak.
  • Bónusz jóváírások – A jobb megoldások hűségbónusszal jutalmaznak, mely akár az évi befizetés 20%-a is lehet.
  • Rugalmas – Rendszeres befizetés növelése-csökkentése, szüneteltetés. Eseti díj befizetés, mely kivehető, későbbi díjra felhasználható.
  • Fegyelmezett nyugdíjképző –  Díjfizetésre ösztönöz! Ezt lehet, hogy néhányan hátránynak veszik, de ez mindenkinek a saját jövőjéről, nyugdíjáról szól!
  • Biztosítási szolgáltatások – Ha igény van rá! A haláleset alap, de lehet egyéb (baleset, rokkantság, egészség, stb.) biztosítást hozzáilleszteni.
  • Irányított örökösödés – Halál esetén a befektetés automatikusan a kedvezményezetté lesz, az örökösödési eljárásba nem vonják be! Tehát a pénz nem veszik el elhalálozás esetén sem, ahhoz kerül, akihez szeretnénk, hogy kerüljön!
  • És még jó néhány előny …

Az állami támogatás: 20%, max:  130.000 Ft  (csak magánszemélyként)


Összefoglaló:

  1. Magánnyugdíj pénztár – céges juttatás, egyéni kiegészítés  (max. kedvezmény: 120 eFt)
  2. NYESZ számla – Nyugdíjhoz közel állóknak, nagyobb összegű befizetések (max. kedv.: 100 eFt)
  3. Nyugdíjbiztosítás – Kis összegű, rendszeres, hosszútávú (15-30 év) nyugdíjprogram (max. kedv.: 130 eFt)

Mindhárom termékkörre vonatkozik! Ha 65 éves kora előtt felveszi a pénzt, akkor a 20% állami támogatás részt büntetőkamattal együtt vissza kell fizetni!

De ki akarja a békés, nyugodt, pénzügyileg stabil nyugdíjas éveit tönkre tenni!!!

Neked van már valamelyik nyugdíj programod? Ha nincs, akkor miért is nincs? Kérjen egy személyes tájékoztatóra időpontot!


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .