A nyugdíjas, aki nem a halált várja!

Nem a nyugdíjasokhoz szólok, hanem azokhoz, akik majd valamikor aktív nyugdíjas akar lenni. Mi lesz Önnel, ha eléri azt a kort, amikor leteszik a lantot és nyugdíjba vonul? Egész nap tévé nézés, esetleg egy kis unokázás? Olvastam egy felrázó cikket, melynek lényegét megosztom olvasóimnak.

Ó, édes nyugdíjas otthon!

Az emberek többségének nyugdíjas képét az öregek otthonai jelképezik, ahol minden perspektíva és hasznos cselekvési lehetőség nélkül tengetik életüket. Főleg a tévét bámulják. A kutatók tapasztalata szerint az idősebb korosztályok életmódja gyakran beszűkül. Sokan alig mozdulnak ki otthonról, baráti kapcsolataik elsorvadnak, miközben figyelmüket alapvetően a testi panaszaik kötik le. Nem éppen az aktív nyugdíjasok életét élik.

idősotthon
Egy idősotthon hétköznapjai

Nagyapám is mondogatta: “Ha 60 év felett valami nem fáj, amikor fölkelsz az ágyból, akkor már nem élsz!”

A nagyszülői szerep, amellyel társadalmi hasznosságukat bizonyítanák, a szülések számának drasztikus visszaesése miatt egyre ritkábban nyújt alternatívát. Gyakran a szülőtől távol alapítanak családot a gyerekek, így a távolság is akadály lehet az unokázásra.

Ami szomorú, hogy a nem nyugdíjas korosztályok ezeket az előítéleteket erősítik. Ezzel foglalkozik Frank Schirrmacher Matuzsálem-összeesküvés című könyve. Érdekes történetekkel támasztja alá, hogy az öregkori frusztrációt nagyban segíti  a fiatalabb korosztály hozzáállása. A megalapozatlan előítéletek pedig megfojtják az ambíciót és az életörömöt – magyarázza a bestellerré vált mű szerzője.

De nem kell ennek így lennie! Nem törvényszerű, hogy a nyugdíjas csak a halált várja!

Szerencsére nálunk is javul a helyzet. Egyre több fitt 70-80 évest látni itthon is, nem csak nyugdíjas német turistát. Több aktív nyugdíjas ismerősöm van, aki rendszeresen focizik. Olyat is ismerek, aki Németországból hazatekert kerékpárral. Más közösségi programokat szervez, de van, aki 80 év felett is nagy szőlőbirtokot kezel és jó borokat készít.

És ami még nagyon fontos, a környezetük (család, barátok) is elfogadják ezt és támogatják őket.

Mi kell ahhoz, hogy Ön is aktív nyugdíjas legyen?

Először is szemléletváltás. Még időben, fiatalon készülni rá. Aztán …

1. Idő, hogy éljen meg még néhány évtizedet nyugdíjasan!

Sokan mondják, hogy nem is érik meg a nyugdíjas kort. Igen, van aki nem éri meg! Rossz hírem van a pesszimistáknak, jó hír a többieknek, a többség legalább 15-20 évig nyugdíjas lesz!

veteransportolo2

A KSH adatai szerint így van. A születéskor várható élettartam 2012 évi adat alapján nőknél 78,7 év, férfiaknál 71,6 év. Ez átlag, tehát rontja a fiatalabb korban, különböző okból (baleset, súlyos betegség) elhalálozottak száma. A nőknek több, mint 80%-a megéri a 80 évet, de a férfiaknak is közel 70%-a.

Tehát nagy a valószínűsége, hogy Ön is legalább 15-20 évig nyugdíjas lesz.

2. Az egészség, mely akkor lesz érték, ha már nincs!

Újabb KSH statisztika és kiderül, hogy a nyugdíjas nem egyenlő a beteg emberrel. Egy hazai felmérés szerint a 60-as éveiben járók majdnem kétharmada egészségesnek tartotta magát. A 70-esek közül majdnem fele (45%) azt nyilatkozta, hogy súlyos betegsége nincs.

veteransportolo6Emellett persze sok a cukorbeteg, magas vérnyomású és egyéb, súlyos betegséget előre jelző, krónikus tüneti betegségek. Ezekre van megoldás, egészséges életmód, érkezés, mozgás, stb., de ez most nem témánk.

Egyre több hetvenes éveiben járó, aktív sportolót látni. Ausztriában, egy hegyi túrán a 80 éves osztrák turistákból álló csoport állva hagyott bennünket, mikor elhúztak mellettünk. Ettől még el vagyunk maradva, de egyre többen figyelnek oda az egészséges életmódra.

Az sportolás, aktív tevékenység, a közösségi élet elfoglaltságot is ad a nyugdíjasnak, illetve növeli önbecsülését a fiatalabbak előtt.

Természetesen összefügg az első ponttal is, meghosszabbodik az élet, így a nyugdíjban töltött idő is. Az egészséges életmódot, sok mozgást nem nyugdíjasan kell elkezdeni, tehát erre időben kell készülni.

3. Anyagi háttér

Nem törvényszerű, hogy a kispénzű nyugdíjas nem élhet boldog, aktív életet! De nagyon sok Couple having a picnic at the beach, Californiatevékenység végzéséhez nem árt, ha rendelkezünk biztos anyagi háttérrel. Ha a lehetőségek pénzhiány miatt beszűkülnek, akkor néhány év alatt kialakul a most oly jellemző, bezárkózott élet, melynek középpontjában a tévé áll.

Nem is ragoznám túl ezt a témát, csak össze kell hasonlítani egy nyugati és egy hazai nyugdíjas életmódját! Mindenkinek ismerős a kép!

Az egészségre is fiatalon oda kell figyelni. Az aktív nyugdíjas élethez szükséges anyagiakat is időben, a munkával töltött évek alatt tudjuk megteremteni. Már, ha valaki nem örököl néhány 10 millió forintot.

Röviden összefoglalva:

Nem törvényszerű, hogy a nyugdíjas otthonban a fájó testrészein nyöszörögve, tévé nézéssel a halált várva töltse el a hosszú évek munkája után megérdemelt nyugdíjas éveit! Ha figyel az egészségére, nagy eséllyel lesz minimum 15-20 évek, hogy aktív nyugdíjas életet éljen és megvalósítsa saját bakancslistáját. Főleg, ha az anyagi fedezetre is időben gondol! Mikor végleg lecsukódik a szeme, nyugodtan mondhatja, hogy mindent kipróbált, megvalósított az életben, amit szeretett volna!


Hogy egészségesen éljen, abban nem tudok segíteni. De az anyagi fedezet megteremtésében igen. Kérjen egy személyes tájékoztatóra időpontot!


“A nyugdíjas, aki nem a halált várja!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .