Pánik a tőzsdéken! – Mit tesz az okos befektető?

Újra pánik a tőzsdéken, köszönhető a brexit-nek (a britek sikeres népszavazása az EU-ból való kilépésről). Már foglalkoztam a témával, hogy mit kell tenni befektetőként, mikor ilyen váratlan esemény rázza meg a részvénypiacot. Akkor a kínai részvényindex zuhant. De a válasz ugyanaz, a nyugalom. Nézzük miért!

2015. augusztus közepétől megrengette a világ tőzsdéit a kínai tőzsde zuhanása. A kínai Kormány beavatkozása még rontott a helyzeten. A fejlett piaci és a fejlődő piaci részvényalapok is 20-30%-ot estek. Nem tudni, hogy folytatódik-e ez a tendencia. Mit reagál erre a higgadt, okos befektető?

Természetesen újra csak hosszú távú (több éves) befektetésekről beszélünk. A rövid távú részvény adok-veszek, az spekuláció! Óriási lehet vele nyerni és bukni, tehát kicsit szerencsejáték.

De aki hosszabb távban gondolkodik, tehát valamilyen fontos életcélra rakosgatja össze a pénzét (nyugdíj, gyermek jövője, vagyongyarapítás, stb.), az ki tudja használni néhány törvényszerűség pozitív hatását és nem zavarja a pánik a tőzsdéken.

Először is a mindenki által ismert, de be nem tartott alaptétel:

Olcsón vásárolj, drágán adj el!

Egyszerűnek hangzik, de mégis nehezen betartható. Két fő okból:

  1. A döntéseket legtöbben nem racionálisan, hanem érzelmi hatásokra hozzák meg. Ha valami elkezd esni, akkor a pánik uralja a piacot és mindenki szabadulni akar a részvényektől. Ez tovább rontja az árfolyamot.
    A hullámzó árfolyamokban nehéz, sőt lehetetlen előre eltalálni a hullámcsúcsokat (itt kellene eladni) és a völgyek legalját (itt vásárolni). Most sem tudjuk biztosan, hogy a tőzsdék esnek-e még, vagy megfordul a tendencia és emelkedni kezd.
  2. A második pont miatt a maximum hasznot soha nem tudjuk megcsípni, de ha kihagyjuk az érzelmeket, akkor jelentős hasznot tudunk összehozni. Ha tanulmányozzuk az alábbi ábrát, akkor hamar rádöbbenünk a törvényszerűség pozitív hatására.

befektetésialapvásárlásipontok

 

Rövid magyarázat a megértéshez:

Alapfeltétel a hosszú távú befektetésben való gondolkodás. A jó részvényalapok árfolyama több éves távlatban mindig emelkedik, ha közben föl-le is mozog. Tehát a váratlan események hatására jelentősen elmozduló árfolyam idővel visszakorrigál és helyreáll a rend, emelkedési tendencia.

Az ábra két esetet mutat be. Rendkívüli esemény hatására az első esetben 60% árfolyam emelkedés, a második esetben 60% árfolyamesés feltételezünk. Mikor érdemes vásárolni a részvényalapból, melyik vásárlási pontban nyerünk a legtöbbet?

  1.  vásárlási pont: Az esemény előtti árfolyamon vásárolunk.

A helyzet egyértelmű. Ha 60% árfolyam növekedés van, akkor ugyanennyi a hozamunk is. Ha veszteség, akkor ennyi a veszteség. Ha visszaáll az eredeti árfolyam, akkor nincs nyereség, se veszteség.

2. vásárlási pont: Egy nagy, 60% árfolyam emelkedés után vásárolunk.

Legtöbb ember ekkor vásárol. Meglátja a valószínűtlenül nagy emelkedést és feltételezi ez a tendencia folytatódik. Pedig legtöbbször ebben az esetben is korrigál a piac. Ha az árfolyam visszatér az eredeti szintre, tehát esik, akkor már jelentős a veszteség. Ha még további esés követi, akkor a befektetés nagyobb része bukta. Már ha értékesítés történik. Pedig, nem kellene, de a pánik miatt legtöbben eladnak. Ezt nem szabad! Ha helyre áll a piaci rend, akkor legrosszabb esetben rosszul startolt a befektetés, de idővel hozza a hasznot.

3. vásárlási pont: Egy nagy, 60% árfolyamesés után vásárolunk. (és jön a pánik a tőzsdéken)

Ekkor nem hajlandóak az emberek befektetni. Miért? Mert az érzelmek hatnak a józan ész ellenében. Ráadásul beindul  a csordaszellem! Ha mindenki pánikba esik és elad, akkor a kisbefektető is úgy gondolja, el kell adni. Pedig az ábrán is látszik, hogy vásárolni kell! Korrekció után többszöröse lehet a befektetés értéke. Ha most, a jelenlegi 20-30%-os esés mélypontján vásárlunk, akkor visszaemelkedés esetén 25-40%-os hozamot nyerhetünk.

  Tehát az árfolyamesésnél az első jó tanács:  nyugalom!  

Az ábrából is látszik, hogy sokat lehet keresni egy jelentős visszaesésen. Okos befektető a harmadik beszállási pontban vásárol részvényalapot és nem elad!

Jelenleg árfolyamesés jellemző a befektetési piacon. Pánik a tőzsdéken! Tehát nyugalom és gondolkodjunk!

Meglévő hosszú távú befektetés esetén nem szabad eladni. Sőt! Ha gyűjtögetős (rendszeres díjfizetéses) befektetésünk van, akkor pénzt kell tenni a befektetésbe eseti számlára.

Az ügyfelek ebben az időszakban nem akarnak új befektetést indítani. Mikor egy év alatt 80%-os emelkedést mutattak a kínai, indiai alapok, akkor kapkodtak a befektetések után. Hosszabb távon idővel elveszíti jelentőségét a rossz indulás, de az a megnyugtató, ha jelentős haszonnal startol egy jó befektetés. Közömbösítheti az első években felszámított magas költségeket.


Segítek megtervezni befektetéseit! Készítsünk közösen egy pénzügyi tervet az elkövetkező 20 évre! Kérjen egy személyes tájékoztatóra időpontot!


 

“Pánik a tőzsdéken! – Mit tesz az okos befektető?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Zoltán!

    Gratulálok! Ha ebből megél akkor gratulálok!
    Annyi a tanácsadó mint égen a csillag. Tanácsot mindenki tud adni.
    Ebből valaha volt bevétele? Mert szerintem ébredjen fel!
    Az embereknek nincs pénze tőzsdén rulettezni, akinek meg van nem Önt keresi.
    Aki pedig nyugdíjra gyűjt jobban teszi ebben a bizonytalan gazdasági környezetben, ha valamelyik bank nyugdíjpénztárát veszi igénybe.
    A lila ködben nem látszik a fekete füst.

    Válasz
    • Kedves CS.K.!
      Köszönöm véleményét!
      A blogom viszonylag friss, de pénzügyekkel 5 éve foglalkozom, könyvelő irodám 16 éve van. Hírlevelem is fut néhány éve. Az ügyfeleim nagyobb hányadát nem az interneten szedem össze.
      Igaza van, hogy érdektelenek az emberek a pénzügyek iránt. Én inkább úgy fogalmaznék, nálunk nagyon alacsony a pénzügyi kultúra. Ezen próbálok változtatni ezzel a bloggal is.
      A befektetések között kiemelt téma a nyugdíj megteremtése. Már kezdik belátni az emberek a fontosságát, de kell a segítség nekik.

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .