10 befektetési hiba, amit elkövetünk befektetéskor

10 befektetési hiba, melyet biztosan Ön is elkövetett. Volt úgy, hogy befektetése nem azt hozta, mint ahogyan azt ígérték? Itt megtudhatja, hogy miért. Néhány pontnál rövid magyarázatot adok, de néhány pont a jelentősége miatt önálló blogbejegyzést igényelt, ott olvashatóak a kifejtések.

1. Nincsenek konkrét céljaink befektetésünkkel, ezért nem is tervezzük meg őket.

Magyarországon a legelterjedtebb befektetési hiba. Az Ön és családja jövőjének a kulcs kérdése a célok kitűzése, a jövő megtervezése. Vannak-e pontosan meghatározott célja legalább az elkövetkező 20 évre?

Ha van, akkor azt is tudja, hogy mennyi pénzre van szüksége ezek megvalósításához. Ha nincs…  Az nagy probléma! Hogyan kell célokat kitűzni? Ez nagyobb téma, ezzel is foglalkozik a megújult pénzügyi mini tréningem. Három naponta 3 perc olvasás. Ennyit kell csak foglalkoznia vele és sok kérdésére választ kaphat.  Kérje itt!

2 Túlságosan hallgatunk egy olyan blogra, könyvre, vagy cikkre, ahol leírják a “tuti” befektetési módszert.

A hangsúly itt nem a könyvön, cikken van, hanem a tuti  befektetési módszeren. Ilyen nincs, akárki akármit ígér.

Ezért is érdemes megtanulni az alap pénzügyi összefüggéseket, hogy legalább orbitális marhaságoknak ne dőljünk be. Mint minden területen, a pénzügyi témákban is nagyon sokan osztogatnak tanácsokat, jelentetnek meg cikkeket az interneten. Egy részének köze sincs a pénzügyi összefüggésekhez.

A tutit ígérő befektetésekkel szemben különösképpen óvatosnak kell lenni. Minden befejtetés típusnak meg van az előnye és hátránya. Ezért is célszerű a céljaink szerinti befektetés, mert a szükséges paraméterek alapján ki lehet választani a személyre szabott befektetést

A magyar befektetők rövid távon akarnak nagy hozamokat elérni. Ezért is sok a nagy hozamot ígérő szélhámos. A világon zajló jelenlegi kamatkörnyezetben (0-2% jegybanki alapkamatok) 5-6% feletti éves hozamot csak nagyon kockázatos befektetésekkel lehet elérni. Például 15-20 éves futamidejű, értékpapír alapú befektetésekkel el lehet érni 6-8% hozamot kis kockázattal. De rövid távon (1-2 év) a részvénybe fektetés tőzsdézésnek számít, mely rendkívül kockázatos.

3. Sok “szakembertől” sok információt gyűjtünk be, így egyszerre túl sok ellentétes véleményt hallunk, melyet ne tudunk értelmezni.

Nagyon sok információt lehet begyűjteni pénzügyekben is az internetről. Ebben a témában is nagyon sok az ügyeletes “okosfiú”, akik mindig a tutit mondják. Szerintük. Némelyik az alapvető pénzügyi fogalmakkal, folyamatokkal sincsenek tisztába.

Vannak jó szakértő cikkek, vélemények is, de nem biztos, hogy éppen Önre, az Ön élethelyzetére vonatkozik. A komolyabb pénzügyi döntései meghozatalához mindenképpen független pénzügyi tanácsadó személyes megbeszélését javaslom.

4. Azt szeretnénk, hogy befektetésünk minden elvárásunknak (biztonságos, magas hozam, könnyű hozzáférhetőség) tökéletesen megfeleljen.

befektetési háromszög
A befektetési háromszög

A hozam (kamat), a biztonság (kockázat) és a hozzáférhetőség (likviditás) a befektetési háromszög elemei. Erről a pénzügyi mini tréningben részletesen olvashat, most mélyebben nem megyek bele.

A lényeg, hogy egy háromszög oldalaira helyezzük a befektetés előbb felsorolt alaptulajdonságait. Egy szabály van. A háromszög területét nem változtathatjuk! Ha két oldalt növelünk, akkor bizony a harmadik oldalnak kicsinek kell lenni, hogy ne nőjön a terület.

Gondolom Ön is azt szeretné, hogy megtakarításai nagy biztonsággal magas hozamot produkálva, bármikor hozzáférhetők legyenek? Nos, akkor ébredjen fel. A befektetések esetén

  a Jótündér három kívánsága helyett csak kettőt választhat!  

Ha valaki mindháromra nagyot ígér, attól gyorsan el kell menekülni! Alapban mindenki vágyik a magas hozamra, ez érthető. De ahogy nő a hozam ígérete, úgy nő a befektetés kockázata. Ha magas hozamú és biztonságos is, akkor biztos nem könnyű pénzé tenni.

5. Garanciákat, biztosítékokat keresünk folyamatosan. Nincs olyan befektetés, amely mindig, minden ellen véd.

Nincs olyan befektetés, amely mindig, minden ellen véd.

A befektetés olyan, mint az utazás. Nagy eséllyel megérkezünk az utazásunk végcéljához, de előfordulhat baleset, útlezárás és hasonló akadályok. Nem fog adni garanciát a gépjárművezető, sem az utazást bonyolító szervezet. Legfeljebb minimalizálhatjuk a kockázatot biztonságos közlekedési eszköz választásával, óvatos közlekedéssel, a szabályok betartásával.

A befektetés esetén sincs garancia. De csökkenteni lehet a kockázatot megbízható pénzügyi szolgáltató, megfelelő pénzügyi megoldás választásával.

6. Akkor veszünk, ha jelentős emelkedést tapasztalunk és mindenki vásárol. Akkor adunk el, ha zuhan az árfolyam.

Ez a befektetési hiba az úgynevezett:  A kisbefektető tragédiája!

A befektetők is emberek, tehát az ő döntéseiket is az érzelmeik mozgatják. Pedig a befektetések kezelését kőkeményen a józan ész logikájával kell működtetni. Mindenki ismeri az alapképletet: olcsón vásárolni, drágán eladni. A kisbefektetők is jól tudják ezt, mégis az érzelmeikre hallgatnak és nagy összegeket veszítenek.

Ez óriási jelentőségű és érdekes téma. Részletesen a Pénzügyi minitréningben és más bejegyzésben olvashat.

7.  A múltbéli hozamok alapján várjuk el a befektetés hozamait.

A befektetési tanácsadók gyakran mutogatják a különböző alapok, értékpapírok, indexek előző évi teljesítményeit. Nem minden esetben jelenti azt, hogy egy befektetési alap, mely az utolsó néhány hónapban jól teljesített, az továbbra is jól teljesít. Sőt!

Az értékpapír alapú befektetések, alapok jellemzője a hullámzó árfolyam. Egy nagy árfolyam emelkedés után várhatóan korrekció lesz, tehát valamilyen szintű visszaesés. A hullámokat több minden okozhatja. Például a cég teljesítménye, a gazdaság helyzete, a politika, de még a természet is egy váratlan eseménnyel.

Ha nem követi naponta a pénzügyi eseményeket, akkor érdemes menedzselt befektetéseket, alapokat választani. Itt már van jelentősége, hogy az utóbbi években, akár évtizedekben hogyan teljesített az alapkezelő. Valószínű ezt a teljesítmény tudja tartani a következő években is.

8. Mindig egy lóra tesszük az összes tétet. Nem alkalmazunk diverzifikációt.

Nem szabad egy helyen, egy típusú befektetésben tartani a teljes pénzünket, ez alaptörvény! Még otthon, készpénzben sem. Leéghet a ház, kirabolhatnak, stb.

Két oka is van, hogy osszuk meg a befektetések között vagyonunkat:

  1. A biztonság – Ha valami rendkívüli történik, akkor ugorhat a vagyon. Lehet csőd, átverés, jogszabály változás, politikai esemény, természeti katasztrófa és még nagyon sok más esemény. Ha legalább három különböző helyen, más típusú befektetésben, más befektetőnél tartja a pénzét, akkor baj esetén valószínű csak harmadát bukja el.
  2. Az idő – Más típusú befektetést igényel egy rövid távú tartalékképzés és mást egy hosszú távú befektetési program (nyugdíj). Az első esetben gyors hozzáférhetőség a cél (bankbetét), a második esetben a biztonság lehetőleg jelentős hozammal (életbiztosítás).

9. Túl magas hozamokat várunk, túl rövid távon. Nem gondolkodunk hosszabb távban.

Magyarországon még nagyon jellemző, hogy minél nagyobb hozamot kapjunk minél rövidebb idő alatt. Ezért is dőlnek be sokan csalók hihetetlen, de garantált ígéreteinek. Garantált befektetés nincs, ezt megbeszéltük. Rövid távon nagy hozam pedig irtózatosan kockázatos. Ha valaki így áll hozzá befektetésekhez, annak ajánlom a rulettet. A piros-fekete, páros-páratlan esélye majdnem 50 %. Nagyon rövid idő alatt megduplázhatja a pénzét és nagyobb eséllyel nyer, mint a szépen hangzó ígéretek esetében.

Ez a befektetési hiba már megoldott, ha az előző pontokban figyelt a válaszokra. A befektetéseinket a céljaink szerint kell megtervezni. A hosszú távú céljaink esetén ennek megfelelő befektetést kell választani. Így magasabb hozamot érhetünk el, a kockázatot pedig az idő koptatja el.

10. Túl sokat variáljuk a portfóliónkat, főleg hosszú távon ez teljesen fölösleges.

Láttam néhány, befektetéssel foglalkozó felmérést, melyeknek az eredménye nagyon hasonló volt. Hosszabb távú befektetés esetén mindössze 10-20% között volt azok aránya, akik aktívan kezelték a portfóliójukat és jobban teljesítettek azoknál, akik a futamidő alatt hozzá sem nyúltak a befektetéseikhez. A többi 80-90% aktív rosszabbul teljesített, mint a passzívak.

Ha nem profi befektető, akkor ez a befektetési hiba biztos előjön. Meg kell fogadni a világ legnagyobb befektető, harmadik leggazdagabb ember, Warren Buffett tanácsát. Végy olyan értékpapírokból, mely a jövőben várhatóan jól teljesítenek és felejtsd el őket akár évtizedekre. Neki bejött!


Segítek, hogy mindegyik befektetési hiba kerülje el. Készítsünk közösen egy pénzügyi tervet az elkövetkező 20 évre! Kérjen egy személyes tájékoztatóra időpontot!


“10 befektetési hiba, amit elkövetünk befektetéskor” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .