A pénzügyi teszt, ahol csak húszból egy hibátlan!

Készítettem egy pénzügyi alapokat felmérő minitesztet. Megdöbbentő, hogy az 5 kérdést minden huszadik kitöltőnek sikerült hibátlanul megválaszolnia. A pénzügyi teszt feladatai néhány gyakorlati példán keresztül kérdeznek rá pénzügyi alapismeretekre, mint kamatszámítás, valuta-deviza, infláció, hitelköltség.

A pénzügyi teszt megdöbbentő adatai

A teszt mindössze 5 kérdésből állt. A kitöltés folyamatosan történik. Lehetőség van most is kitölteni. A tapasztalat az, hogy egy bizonyos mennyiségű kitöltött teszt után a helyes válaszok aránya jelentősen nem változott. Mind az 5 kérdésre a kitöltők 5,38 %-a tudta a jó választ. Ez 100-ból 5, tehát minden huszadik ember!

Eredmények:

5 pont =>    5 %

4 pont =>  30 %

3 pont =>  39 %

2 pont =>  20 %

1 pont =>     6%

Az átlageredmény:

5 pont / 3,06 pont

 

A kérdések a gyakorlatban is előforduló pénzügyi folyamatokat modellezik egyszerűsített változatban. Úgy tűnik, hogy a tesztet kitöltők pénzügyi tudása közepesre értékelhető. Sajnos a gyakorlatban én rosszabbra tippelek. Nagyon sok ismerőssel beszélgettem, aki nem merte kitölteni a pénzügyi tesztet a kérdések elolvasása után. Úgy érezték, hogy legtöbb kérdésre nem tudják a megfelelő választ.

Ön úgy érzi, hogy jók a pénzügyi ismeretei és Önön nem tud kifogni a pénzügyi teszt? Akkor töltse ki!

(A kitöltő űrlap nem kér személyes adatot! Az eredmény és a jó megoldások magyarázata kitöltés után olvasható.)

 

Nézzük témánként, hogy mit tudnak, illetve min akadtak fenn a kitöltők:

A kérdéseket nem adom meg, csak a témakört. Ha kíváncsi rá, akkor töltse ki a pénzügyi tesztet. A grafikonokon a zöld színű rész a jó választ adók aránya.

Kamatszámítás
Kamatszámítás eredménye

Bankbetét kamata

Egyszerű kamatszámítás. Ki kell választani kettő közül a jobb egy éves futamidejű bankbetétet. Egyik esetben az éves kamat van megadva. A másik változatban a lejáratkor felveendő összeg, mely tartalmazza a tőkét és a kamatot.

Ezt szinte mindenki meg tudta válaszolni.

 

Kamatos kamatszámítás
Kamatos kamatszámítás

Kamatos kamatszámítás

A két befektetés már öt év hosszú. Szintén az egyik változatnál az éves kamat van megadva. A másik változatban a lejáratkor felveendő összeg, mely tartalmazza a tőkét és a kamatot.

Erre a kérdése csak a kitöltők fele tudta a jó választ. Az ügyfeleim körében is tapasztalom, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a kamatos kamat jótékony hatását. A hosszabb futamidejű befektetéseknél az időtényezőnek óriási szerepe van. Egy nyugdíjprogramnál akár duplájára, triplájára nőhet a befektetés értéke lejáratkor.

Áruhitel költsége
Áruhitel költsége (THM)

Áruhitel költsége (THM)

Egy 12 hónap alatt törlesztendő tévévásárlásra felvett áruhitel költségeire (Teljes Hiteldíj Mutató) kérdezett rá a feladat. Három, százalékban megadott THM érték közül kellett kiválasztani a jót.

Szinte mindenki elhibázta, mindössze 7,5 % tudta a helyes választ. Nem véletlen, hogy az áruhitelt felvevőket nem rettenti el a 30-40 %-os THM költség. A rövid távú futamidő alatt kifizetett költség nem tűnik nagy összegnek.

Infláció
Infláció – reálbér változása

Infláció

A feladat egy 10 éves időszak inflációját hasonlítja a bérek emelkedéséhez. A kérdés a reálbér emelkedésre, vagy csökkenésre kérdez rá.

A nagyobb hányada tudta a választ, mindössze a kitöltők ötöde hibázott. Az emberek az inflációt nagyjából értik. Tudják, hogy ugyanazért a pénzért kevesebb árut vásárolhatnak, ha az infláció növekszik.

valuta deviza árfolyam
Valuta-deviza árfolyamok

Valuta, deviza árfolyamok

Egy könnyen kiszámolható árfolyamon vett eurót kell visszaváltani. Az kellett eldönteni, hogy a megadott valuta, deviza árfolyamok közül melyiket használja a bank.

A kérdést a kitöltők közel háromnegyedének sikerült jól megválaszolnia. Két fogalmat kellett tisztázni. Egyszer a valuta és deviza közti különbséget. Másodjára, mikor kell alkalmazni a vételi és eladási árfolyamot.

 

Összefoglaló értékelés

A pénzügyi teszt jól mutatja a pénzügyi kultúra alacsony szintjét.


Többet szeretne tudni a pénzügyekről!

Pénzügyi gondoktól mentes jövő titkai

– című pénzügyi minitréningünket rövid részletekben, 3 naponta e-mail-ben elküldjük Önnek.

Kérje az ingyenes pénzügyi minitréningünket!

 

“A pénzügyi teszt, ahol csak húszból egy hibátlan!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .